Listopad 6, 2017

Pasta do zębów z kolagenem!

Pasty do zębów, których na półkach drogerii i aptek jest cała gama, już nie tylko mocno wybielają, likwidują przebarwienia i kamień nazębny, ale także, jak zapewniają producenci, leczą. Przynajmniej w teorii. A w praktyce? Z tym bywa różnie. Warto skierować uwagę na składy past, ponieważ to produkt, którego używamy nie tylko codziennie, ale nawet kilkakrotnie w ciągu dnia. Ważne jest, żeby składniki aktywne pasty wzajemnie nie wykluczały swojego działania. Trudno to ocenić bez specjalistycznej wiedzy. W masowej produkcji wprowadzenie naturalnych (i również droższych!), standaryzowanych ekstraktów roślinnych do pasty do zębów graniczy z cudem. Na szczęście w sprzedaży bezpośredniej nie mamy takiego problemu. Możemy przygotować coś wyjątkowego i ponadstandardowego!

Dlaczego pasta do zębów?

Pasta do zębów to produkt pierwszej potrzeby! Każdy z nas używa jej od dwóch do nawet czterech-pięciu razy dziennie, jeśli dba o higienę jamy ustnej prawidłowo. Udowodniono, że dzieci połykają aż 1/3 pasty nakładanej na szczoteczkę! W pośpiechu połknięcie niewielkich ilości pasty zdarza się także dorosłym. Wielu z nas zapomina o tym, że po każdym szczotkowaniu należy uważnie i dokładnie wypłukać jamę ustną. Co z tego wynika? Spora ilość substancji zawartych w z pozoru niegroźnych pastach przenika do naszego układu pokarmowego. Warto zadbać, aby to, co codziennie nieświadomie połykamy, było bezpieczne.

Co powinno znajdować się w idealnej paście do zębów?

Bezpieczne substancje, a jeśli ma zawierać konserwanty, to tylko takie stosowane w przemyśle spożywczym i aprobowane przez ECOCERT. Taką pastę do zębów przygotowaliśmy; bez SLS i SLES, bez fluoru, bez triclosanu, bez sztucznych barwników.

Nasza pasta zawiera bogactwo ekstraktów roślinnych, ma właściwości nawilżające, łagodzące, odświeżające i delikatnie wybielające. To kompleks substancji czynnych wzbogacony morskim kolagenem o silnym działaniu regenerującym dziąsła, stworzony, by zadbać o piękny i zdrowy uśmiech.

Składniki

Kolagen morski w składzie pasty zadba o stan dziąseł i jamy ustnej. Polecany w profilaktyce paradontozy i chorób przyzębia.

 

Krzemionka, wstępująca w naturze w opalach i pancerzykach okrzemek, to sposób na naturalnie śnieżnobiałe zęby. Widocznie rozjaśnia szkliwo oraz nadaje zębom piękny połysk. Poprawia konsystencję pasty oraz ułatwia jej rozprowadzanie.

 

Ekstrakt z aloesu działa nawilżająco i łagodząco na jamę ustną. Redukuje płytkę nazębną. Jest polecany w profilaktyce zapalenia dziąseł. Aloes posiada działanie zmiękczające, regenerujące, przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze. Wspomaga gojenie się ran i leczenie stanów zapalnych.

Fluor i triclosan wymieniliśmy na nanosrebro znane z działania przeciwbakteryjnego. Właściwości te powodują znaczne obniżenie aktywności metabolicznej i liczby bakterii tworzących kolonie oraz spadek wytwarzania kwasu mlekowego w biofilmie bakteryjnym, który odpowiada za powstawanie próchnicy i chorób przyzębia. Jest też naturalnym konserwantem.

 

Zielona herbata uważana jest za eliksir młodości i jeden z najzdrowszych napojów na świecie. Ma również pozytywny wpływ na zęby. Pomaga utrzymać odpowiedni poziom pH w jamie ustnej, hamując tym samym rozwój bakterii próchnicotwórczych. Łagodzi objawy paradontozy dzięki katechinom (przeciwutleniaczom), które eliminują bakterie wywołujące stan zapalny w jamie ustnej.

 

Rumianek pospolity to jedna z najbardziej znanych i popularnych roślin leczniczych, a jednak – wciąż niewystarczająco doceniany w higienie jamy ustnej. Ekstrakt z rumianku ma w składzie olejek eteryczny zawierający chamazulen i bisabolol: związki działające przeciwzapalnie, przeciwbakteryjnie i przeciwgrzybicznie oraz flawonoidy, kumaryny, związki śluzowe i polisacharydy wykazujące działanie antyseptyczne, a także łagodzące podrażnienia.

Czerwone algi Corrallina Officinalis Extract wzmacniają ściany naczyń krwionośnych dziąseł, wnikając głęboko do komórek. Dzięki witaminom z grupy B, witaminom E i C oraz B-karotenowi algi przyspieszają regenerację dziąseł. Ponadto Corrallina Officinalis zawiera nadzwyczajnie wysoką ilość naturalnego wapnia, który jest głównym budulcem zębów. Zwiększa ich odporność na czynniki zewnętrzne. Zawiera proteiny, składniki mineralne i aminokwasy, takie jak: alanina, asparagina, glicyna i lizyna.

 

Sorbitol należy do znanych substancji zastępujących cukier w produktach spożywczych oraz w kosmetykach. Występuje naturalnie w wielu roślinach – między innymi w jabłkach, gruszkach i śliwkach, szczególnie tych suszonych, a także w algach i grzybach. Charakteryzuje się słodkim smakiem. Wywołuje w ustach przyjemny efekt chłodzący i odświeżający, tak bardzo pożądany podczas codziennej higieny jamy ustnej. Ponadto jego właściwości higroskopijne mają pozytywny wpływ na dziąsła. Sorbitol działa na nie nawilżająco. W przeciwieństwie do takich cukrów, jak sacharoza czy fruktoza, które powszechnie występują w pożywieniu, nie jest metabolizowany przez bakterie odpowiedzialne za powstawanie ubytków próchnicowych. Dzięki temu, że nie jest rozkładany przez bakterie, nie obniża pH w jamie ustnej poniżej krytycznej dla powstawania próchnicy wartości 5,5. Działanie takie w stomatologii określa się jako kariostatyczne. Jest metabolizowany w organizmie w zupełnie inny sposób niż glukoza, dlatego nie wpływa na poziom cukru we krwi i może być spokojnie stosowany przez diabetyków. Jest niezwykle słabym alergenem, dlatego mogą go używać alergicy. Jednocześnie przy wszystkich swoich zaletach sorbitol jest całkowicie bezpieczny dla naszego zdrowia.

Paradoks fluoru

O co właściwie chodzi z tą substancją? Czy fluor jest dla nas szkodliwy? W niewielkich ilościach – nie. Fluor wzmacnia szkliwo, ale jego nadmiar jest bardzo szkodliwy – wywołuje m.in. fluorozę, chorobę powodującą kruchość szkliwa. Dodatkowo blokuje wchłanianie wapnia przez ludzki organizm. Różnica pomiędzy małą a dużą ilością fluoru jest niewielka. Fluor jest dodawany do wody w kranie, występuje w pożywieniu, jest także produktem ubocznym przemysłu chemicznego. Jest w glebie i unosi się w powietrzu. Zawiera go wreszcie pasta do zębów. Gdy zsumujemy ilości fluoru ze wszystkich tych źródeł, może się okazać, że jest go zdecydowanie za dużo.

Naukowcy spierają się, czy fluor faktycznie jest niezbędny w profilaktyce przeciwpróchniczej. Zdaniem niektórych próchnica nie jest chorobą związaną z niedoborem fluoru i wciąż brakuje jednoznacznych dowodów wskazujących na korzystne działanie fluoru w tym zakresie. Poza tym… fluor wiąże magnez, co sprzyja zawałom serca, przyczynia się też do rozwoju depresji, bo pogarsza funkcjonowanie układu nerwowego. Pasta do zębów C.I. nie zawiera fluoru!

Zamów pastę do zębów: http://bit.ly/Collagen_toothpaste 

Napisz swój komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *