Styczeń 31, 2017

Dlaczego Japończycy żyli kiedyś dłużej, a rekiny (rzekomo) nie chorują na raka?

Słyszeliście o Grancie Virgina, 16-latku potrąconym przez samochód? Ta niesamowita historia obiegła światowe media w 2012 roku, po tym, jak Grant ze złamanym kręgosłupem i złamaniami kości czaszki, krwawieniem do mózgu oraz przerwaną aortą, cudem uratowany z miejsca zdarzenia, po wielu operacjach, zapadł w głęboką śpiączkę. Lekarze nie dawali mu nadziei na wybudzenie, jednak rodzice nie pogodzili się z tym faktem. W końcu, po czasochłonnych poszukiwaniach niekonwencjonalnych terapii, matka Granta trafiła na informacje o obiecujących wynikach leczenia wysokimi dawkami kwasów omega-3 . Po 48 godzinach od rozpoczęcia terapii Grant nie tylko otworzył oczy, ale również zaczął mówić! Z czym mamy do czynienia? Z panaceum czy z przypadkiem – zwykłym zbiegiem okoliczności? Czy kwasy omega-3 rzeczywiście działają wspomagająco w różnych schorzeniach i pomagają nam utrzymać dobre zdrowie? Zacznijmy od podstaw.

Dlaczego akurat kwasy tłuszczowe, a nie cokolwiek innego? Z czego wynika teoria mówiąca o tym, że kwasy omega-3 mogą pomóc w przywróceniu funkcji poznawczych? W opisie tego przypadku przeczytamy:

Kwasy tłuszczowe omega-3 stanowią 30% fosfolipidów wchodzących w skład błon komórkowych w mózgu. Jeśli te błony ulegną uszkodzeniu, funkcje poznawcze i przewodzenie synaptyczne przestają działać prawidłowo. Stąd wynika hipoteza, że wysokie dawki omega-3 powinny poprawić te funkcje mózgu. Przyjrzyjmy się tym magicznym kwasom bliżej.

Czym są kwasy Omega?
Kwasy tłuszczowe są zbudowane z łańcucha węglowodorowego, w którym na jednym końcu znajduje się grupa metylowa, a na drugim grupa karboksylowa. Podział na kwasy nasycone i nienasycone powstał w oparciu o liczbę wiązań między atomami węgla:

kwasy

Kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6 są kwasami wielonienasyconymi. Różnią się położeniem pierwszego podwójnego wiązania od strony grupy metylowej. W kwasach omega-3 wiązanie to znajduje się przy trzecim atomie węgla, natomiast w kwasach omega-6 przy szóstym atomie węgla, licząc od ostatniego, położonego najdalej od grupy karboksylowej atomu węgla, oznaczonego jako omega.

Grupę kwasów tłuszczowych omega-3 stanowią:

  • kwas ∂-linolenowy (ALA),
  • kwas eikozapentaenowy (EPA),
  • kwas dokozaheksaenowy (DHA).

 

Do kwasów omega-6 zalicza się:

  • kwas linolowy (LA),
  • kwas arachidonowy (AA).

W jakich produktach znajdują się kwasy omega?

Wielonienasycone kwasy tłuszczowe z rodziny omega-3 i -6 nie są wytwarzane w naszych organizmach, dlatego muszą być dostarczone do ustroju z zewnątrz, czyli z pożywieniem. Głównym źródłem kwasów omega-3 są przede wszystkim tłuste ryby: łosoś, makrela, tuńczyk, śledź, a także owoce morza. Kwasy omega-6 są obecne w oleju sojowym, kukurydzianym, słonecznikowym, a także w żółtku jaj, tłustych rybach morskich i owocach morza.

Do czego nasze komórki potrzebują kwasów omega?

Wielonienasycone kwasy tłuszczowe wpływają na procesy zachodzące w komórkach już na poziomie molekularnym, co oznacza, że działają przez samą obecność lub brak obecności. Jak? W dużym uproszczeniu kwasy EPA i DHA dostarczone do komórki zastępują w błonach komórkowych miejsce kwasów nasyconych i/lub kwasów wielonienasyconych omega-6. Zwiększona ilość kwasów omega-3 zmniejsza stężenie czynników prozapalnych w komórce. Ponieważ… to właśnie omega-6 są prekursorami tych czynników. Omega-3, zajmując ich miejsce, wypierają z komórki „potencjalnych prowodyrów” stanów zapalnych!

Ich obecność w błonie komórkowej daje nam coś jeszcze – zwiększa jej płynność, co z kolei zapewnia prawidłowe funkcjonowanie, w szczególności komórek mięśnia sercowego czy układu nerwowego. Ponadto mają pozytywny wpływ na krążenie krwi, poprawiają ukrwienie mózgu i usprawniają przesyłanie sygnałów nerwowych. Badania prowadzone na płytkach krwi wykazały właściwości proagregacyjne i prozakrzepowe czynników prozapalnych. Kwasy omega-3 przez mechanizmy hamujące rozwój stanów zapalnych ograniczają nadmierną krzepliwość krwi.

Innym, trochę bardziej skomplikowanym mechanizmem, przez który kwasy omega-3 wpływają na funkcjonowanie komórek, jest „regulacja ekspresji genów”. Kwasy omega-3 regulują ekspresję genów związanych z procesami prozapalnymi. Jednym z takich czynników transkrypcyjnych jest NF-B (nuclear factor kappa-lightchain-enhancer of activated B cells). Wiele komórek zawiera w swojej błonie receptor GPR120 swoisty dla DHA. Kwas dokozaheksaenowy, łącząc się z tym receptorem, uruchamia kaskadę enzymatyczną, która przekazuje sygnał hamujący aktywność NF-B.

Obniżenie jego aktywności zmniejsza intensywność procesu zapalnego. Kwasy omega-3 regulują m.in. stężenie cytokin, których podwyższony poziom w organizmie sprzyja przewlekłym stanom zapalnym, chorobom o podłożu autoimmunologicznym, miażdżycy czy powstawaniu nowotworów. Zmniejszają ryzyko arytmii serca, stabilizują ciśnienie tętnicze krwi, przywracają równowagę w zaburzeniach przemiany cholesterolu.oil-315528

Czy kwasy Omega leczą?

…nie potrafimy tego jeszcze jednoznacznie stwierdzić. Nieprzypadkowo jednak mieszkańcy kraju kwitnącej wiśni dożywają w dobrym zdrowiu sędziwego wieku – rolę naszego schabowego zajmują w Japonii tłuste ryby morskie, kipiące kwasami Omega-3. Co z poprawą sprawności intelektualnej, o której słyszymy zazwyczaj w kontekście kwasów omega-3? W Wielkiej Brytanii przeprowadzono badanie na grupie 8-10-latków, mający na celu oszacowanie wpływu nienasyconych kwasów tłuszczowych na zdolność koncentracji i osiągnięć w nauce. Okazało się, że u 40% dzieci, które przez 6 miesięcy spożywały regularnie kapsułki zawierające kwasy omega-3, odnotowano poprawę koncentracji, złagodzenie symptomów zespołu nadpobudliwości psychoruchowej, poprawę wyników w nauce. Kwasy tłuszczowe omega-3 stosowane u ludzi starszych spowalniają demencję. Mają one szerokie zastosowanie w profilaktyce wielu chorób. Jako wyjątkowo wartościowe suplementy mogą wspomagać terapie standardowe, wpływając na procesy metaboliczne, a zwłaszcza na systemy regulujące przemiany biochemiczne w komórkach i tkankach. Kwasy omega-3 i -6 wykazują wpływ na zdrowie człowieka, jednak to, czy są skuteczne zależy od wielu czynników. Przyjrzyjmy się naukowym faktom.

Układ krążenia

Większość badaczy sugeruje, że suplementacja kwasami omega przynosi nie tylko pozytywne skutki w zmniejszeniu liczby nagłych zgonów sercowych, ale również w redukcji śmiertelności u osób po świeżo przebytym zawale serca. Na czym polega ten mechanizm? Chodzi o stabilizację błon komórkowych mięśnia sercowego – komórki stają się mniej podatne na bodźce proarytmogenne. Ponadto, kwasy omega-3 redukują triglicerydy, ograniczając tym samym występowanie chorób wieńcowych. Wykazują również działanie przeciwzakrzepowe, co zapobiega tworzeniu się skrzepów wewnątrznaczyniowych.

Otyłość

Omega-3 na odchudzanie? Jak najbardziej! Osoby otyłe mają niższe stężenie kwasów omega-3 w osoczu w porównaniu do osób z prawidłową masą ciała. Przeprowadzono badanie, w którym określono wpływ dwumiesięcznej suplementacji kwasami omega-3 na zmianę masy ciała u otyłych kobiet po menopauzie, chorych na cukrzycę. Stwierdzono u nich spadek masy ciała i zmniejszenie średnicy adipocytów. Co ciekawe, dorosłe osoby odczuwały mniejszy głód dwie godziny po posiłku niż osoby spożywające dietę ubogą w te kwasy. Wniosek? Badania potwierdzają rolę kwasów omega-3 w regulacji apetytu u ludzi. EPA i DHA, oprócz korzystnego wpływu na przyspieszenie metabolizmu, zmniejszają apetyt, zwiększają uczucie sytości, co prowadzi do ograniczenia spożycia żywności.

Stany zapalne

Badania wykazały, że zwiększone spożycie kwasów omega-3 w stosunku do kwasów omega-6 w diecie, a tym samym wzrost stężenia EPA i DHA w organizmie, zmniejsza częstość występowania wielu przewlekłych chorób o podłożu zapalnym. Działanie przeciwzapalne zaobserwowano u pacjentów z reumatoidalnym zapaleniem stawów, wrzodziejącym zapaleniem jelita grubego, chorobą Crohna, toczniem rumieniowatym, migrenowym bólem głowy i łuszczycą. Badań prowadzonych na ten temat w nie brakuje, a wiele można pobrać z Internetu. Warto się z nimi zapoznać. My przytoczymy tylko jedno dotyczące łuszczycy;

Niemieccy naukowcy przeprowadzili badanie, w którym uczestniczyło 20 osób cierpiących na ostrą postać łuszczycy. Pacjentów losowo przydzielono do dwóch grup: pierwsza grupa chorych otrzymywała dwa razy dziennie po 50 ml emulsji lipidowej, zawierającej kwasy tłuszczowe omega-3 przez pierwsze 10 dni kuracji, natomiast druga grupa przyjmowała tą samą ilość emulsji, ale wzbogaconej w kwasy omega-6. Na podstawie uzyskanych wyników potwierdzono pozytywny wpływ emulsji zawierającej kwasy omega-3 na przebieg leczenia łuszczycy. Kwasy omega-3 spowodowały istotne zmniejszenie objawów klinicznych tej choroby w porównaniu z kwasami omega-6.

Choroby nowotworowe

Świat jakiś czas temu obiegła nie do końca prawdziwa informacja, że rekiny nie chorują na raka właśnie z powodu wysokiego stężenia kwasów omega-3 w organizmie*. Na kanwie tej pogłoski rozpoczęto wiele badań nt. profilaktyki przeciwnowotworowej z kwasami omega-3 w roli głównej. Odkryto, że choroby nowotworowe charakteryzują się podwyższonym stężeniem kwasów omega-6 we krwi, które z udziałem enzymów, takich jak cyklooksygenaza 2 (COX-2) mogą zostać przekształcone w eikozanoidy, te natomiast przyspieszają rozwój guzów nowotworowych. Mechanizm tego działania wiąże się najprawdopodobniej z zahamowaniem syntezy eikozanoidów, a w rezultacie zmniejszeniem karcynogenezy, hamowania wzrostu komórek nowotworowych i ich apoptozy. Co ciekawe, stężenie kwasów omega-3 jest mniejsze w tkankach nowotworowych niż w prawidłowych. Przyspieszony wzrost nowotworu może być zatem wynikiem zaburzenia odpowiedniego stosunku omega-6/omega-3. Zaobserwowano to wśród ludności Japonii, gdzie tradycyjna dieta bogata jest w ryby. Wraz z wejściem na rynek zachodniego stylu jedzenia i życia, wśród Japończyków zaczęła wzrastać częstość występowania nowotworów!

Podsumowując – zwiększone stężenie kwasów Omega-3 w organizmie wspomaga przeciwdziałanie nowotworom, co dowiedziono m.in. w badaniu in vitro nad wpływem kwasów omega na wzrost komórek nowotworowych linii A549. Zaobserwowano, że w zależności od stosowanego stężenia oraz czasu ekspozycji na DHA następowało w różnym stopniu ograniczenie proliferacji komórek nowotworowych. Inne badania wykazały hamujący wpływ DHA na wzrost i proliferację komórek raka piersi, co wskazuje, że zwiększone spożycie wielonienasyconych kwasów tłuszczowych może znacznie zmniejszać ryzyko zachorowania na ten nowotwór. Wykazano również, że kwasy EPA oraz DHA mają wpływ na obniżanie stężenia prostaglandyny E2 – czynnika sprzyjającego powstawaniu przerzutów.

Depresja

Czy wielonienasycone kwasy tłuszczowe mogą mieć wpływ na nasze samopoczucie? Okazuje się, że tak! Kwasy te wykazują działanie antydepresyjne, gdyż są substratem w procesie syntezy tzw. ,,hormonów szczęścia”: dopaminy i serotoniny. W depresji obserwuje się obniżone stężenie kwasów omega-3 w organizmie oraz brak odpowiednich proporcji między kwasami omega-6 i -3.

W krwinkach czerwonych pacjentów, cierpiących na depresję nawracającą, odnotowuje się niższe stężenia DHA oraz EPA w porównaniu z krwinkami osób zdrowych. Czy suplementacja kwasami omega-3 naprawdę pomaga w tak złożonym problemie zdrowotnym, jak depresja? Badania wskazują na to, że tak:

Pacjentów podzielono na dwie grupy, z których jedna otrzymywała kwasy omega-3: EPA oraz DHA, natomiast druga – olej z oliwek jako placebo. Po zakończeniu badania zaobserwowano, że w grupie osób otrzymujących EPA i DHA, w porównaniu z grupą placebo, zmniejszyło się zmęczenie, depresji, lęk czy gniew oraz ogólnie poprawiło się samopoczucie. Badania przeprowadzone przez Hibbena i Gow wykazały, że zastosowanie w diecie amerykańskich wojskowych tradycyjnej diety śródziemnomorskiej bogatej w wielonienasycone kwasy tłuszczowe sprzyja zmniejszeniu występowania depresji, agresji impulsywnej czy samobójstw.

Co unikalnego i wyjątkowego posiada nasza Omega Complex?

Omega Complex Colway Internationaljest unikatowym suplementem diety – zawiera nie tylko kwasy omega-3 wyłowione z koncentratu olejowego z ryb zimnowodnych, ale także wybitnej jakości olej z alg morskich, który będąc substancją roślinną, posiada kwasy omega właściwe w naturze olejom rybim, w tym DHA! Mówi się, że najzdrowsze, bo najmniej zanieczyszczone są kwasy omega pozyskane z ryb będących na samym początku łańcucha pokarmowego… My poszliśmy o krok dalej – dajemy Wam olej z alg morskich!

Aby nasz suplement zawierał wskazywany przez współczesną naukę jako idealny stosunek NNKT Omega 3-6-9 – do jego składu dokomponowane zostały też inne oleje roślinne, w tym pozyskiwany słynną metodą polskiego wynalazcy Aleksandra.

Omega Complex możesz zamówić – link –

Artykuł pochodzi z Magazynu „Happy Together” nr 6.

Napisz swój komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *